De kleine dappere ridder » Het dagboek van een mama met Hyperemesis Gravidarum

Masthead header

Over de auteur

Zowel ‘Pluvio & Phile’ (de uitgeversnaam) als ‘De kleine dappere ridder & het paard’ komen uit de koker van Ilse Freeke.

Ilse is ervaringsdeskundige als het gaat om Hyperemesis Gravidarum (HG) en ondertussen al ruim een jaar moeder van zoon Jozua. Voordat Ilse zwanger raakte studeerde zij af als Gezinspedagoog (MSc) aan de Universiteit van Leiden. Tijdens haar studie leerde zij, behalve heel veel theorie over kinderen en gezinnen, de fijne kneepjes van schrijven en het uitvoeren van onderzoek. Vooral dat eerste sprak haar aan.

Ilse overwoog even om te solliciteren op een promotieplek, maar ging toen zelf op ontdekkingstocht naar het fenomeen Gendercide (het verstoten of aborteren van meisjes) in India. Met een camera vol met foto’s en een boek vol verhalen keerde Ilse terug naar Nederland. De plannen om van Gendercide te delen, kwamen echter snel tot stilstand toen ze zwanger raakte en ziek werd.

Tijdens de zwangerschap maakte Ilse kennis met een fenomeen dat soms (gedwongen) leidt tot abortus veel dichter bij huis: Hyperemesis Gravidarum. Al snel ontdekte ze dat HG semi-bekend is in de medische wereld. Ondanks dat alle artsen en verloskundigen hebben van gehoord van Hyperemesis Gravidarum, voelen vrijwel alle vrouwen met de ziekte zich onbegrepen en ongehoord.

Als gevolg besloot Ilse haar verhaal te delen met de buitenwereld. Niet in wetenschappelijke taal, maar laagdrempelig en eigen. Op deze wijze is het verhaal van de kleine, dappere ridder leesbaar voor zowel artsen, verloskundigen als vrouwen die strijden tegen HG zelf.